İstanbul KBB Merkezi : Alerji Mevsimi Kapıda!

Kulak Burun Boğaz Doktorları İstanbul, KBB Doktoru İstanbul

Dondurma Zevkin Enfeksiyona Dönüşmesin

Yaz mevsiminin gelmesi ve hava sıcaklıklarının artmasına bağlı olan pek çok nedenle boğaz enfeksiyonuna yakalanabiliriz. Op. Dr. Coşkun Şanverdi, boğaz enfeksiyonlarının nedenlerini açıkladı. Güneşli havalarda terleyen kişilerin soğuk su içmeleri, çok sık dondurma yemeleri gibi nedenlerle, vücut ısısındaki ani düşüşler üst solunum yollarına giden damarların daralmasına ve boğaz enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Yine aynı şekilde özellikle tatildeyken güneşin altında geçirilen uzun saatler ve denizden çıktıktan sonra saçların kurulanmaması, hava değişimine bağlı olarak vücudun ısı dengesini olumsuz etkileyebiliyor.

Bademcik (Tonsil) ve geniz eti (Adenoid) lenfoid dokulardır. Bademcikler boğazda iki yanda, geniz eti, burun arka deliklerinin gerisinde, geniz dediğimiz bölgede bulunurlar. Görevleri bağışıklık sistemi ile ilgilidir. Bademciklerin en belirgin hastalık bulgusu sık iltihaplanması, ateşlenme, boğaz ağrısı veya çok büyüyüp boğazı daraltması şeklindedir. Geniz etinin bulgusu ise burun tıkanıklığı, gece ağız açık uyuma ve Horlama, gelişme geriliği, iştahsızlık, çene ve diş sorunları, kulaklarda sıvı birikimi ve işitme kaybı, sık orta kulak iltihabı, sinüzit atakları şeklinde özetlenebilir. Bademcik ve geniz eti rahatsızlıkları sıklıkla birlikte görülse de, ayrı ayrı da olabilmektedir.

Bu problemlerin çözümü nedir?

Bademcik iltihapları antibiyotik tedavisi ile düzeltilebilmektedir. Fakat senede birkaç kez iltihaplanması, bu sık iltihaplanmaların en az iki yıldır yaşanması veya bademciklerin çok iri olup boğazı tıkaması durumlarında ameliyat düşünülmelidir. Geniz eti ailelerce ciddiye alınmalıdır. Geniz eti rahatsızlıkları çocuklarda gelişim geriliği, kulak sorunları, Uyku Apnesi gibi pek çok soruna yol açabilmektedir. Birlikte görülebilen kulakta sıvı toplanma (Seroz otit) veya sık orta kulak iltihabı gibi durumlar ilaçlar ile tedaviye her zaman yanıt vermezler.

Bu durumda yapılan kulak zarlanna tüp takma operasyonu ile problemler çözülebilir. Tüm bu ameliyatlar duruma göre 2-3 yaşından itibaren yapılabilir. Çocukların büyümesini beklemeye gerek yoktur.
Ameliyatı geciktirmek tam tersine yarar değil, zarar getirir. Elbette ki ameliyat kararlan doğru verilmeli, gereksiz ameliyatlardan kaçınılmalıdır.

Basit önlemler alınabilir:

– Ortam koşullarına uygun giyinmelisin.
– Terledikten sonra kıyafetlerini mutlaka değiştirmelisin.
– Deniz, havuz ya da duştan çıktıktan sonra saçları (Bulunduğun ortamda kurutma makinesi olmasa bile) havlu yardımıyla mutlaka kurulanmalı. Islak saçların rüzgarda kendiliğinden kuruması sinüzit
gibi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir).
– Dondurma gibi soğuk yiyeceklerden sonra su içebilirsin.
– Her zaman olduğu gibi hastalıktan korunmak için. hijyen koşullarına uyulması, el ve ayak bakımı, ortak eşya kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bu yazı ile ilgili çıkmış olan yazılı / görsel medya yazılarımızı aşağıdaki fotoğraflardan inceleyebilirsiniz.

İstanbul kbb
istanbulda Kbb Merkezi
İstanbul Kulak Burun Boğaz Doktoru
İstanbulda KBB Merkezi
İstanbul Kbb Doktoru, kadıköy Kulak Burun Boğaz DoktoruKbb Doktorları İstanbul
Kulak Burun Boğaz Doktorları İstanbul

0 cevaplar

Cevapla

Tartışmaya katılmak ister misiniz?
Katkı yapmaktan çekinmeyiniz!

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>