Çene Ucu Estetiği (Mentoplasti) ;
Güzelliğin en önemli koşullarından, ‘ oran ve simetri’, estetik değerlendirme ve ameliyatlarda olmazsa olmazlardır. Kişilerin özellikle çene ucundaki orantısızlıklar için başvurmadığını, çoğunlukla burun estetiği düşünerek geldiklerini gözlemlemekteyiz.
Küçük ve geride çene ucu burunu olduğundan büyük, büyük ve önde çene ucu ise burunu küçük gösterecektir. HASTALARIN ESTETİK PLANLAMASI TÜM YÜZ VE BOYUN YAPILARININ BİRBİRLERİNE UYUM VE ORANI DEĞERLENDİRİLEREK YAPILMALIDIR. Bu nedenle kişi yüzünün bir başka bölgesinde sorun olduğunu düşünebilir.Memnuniyetsizliğin gerçek nedenini araştırıp sorgulamak, doğru bilgilendirip uygun tedaviyi yapmak elbette ki hekimin görevidir.
Burun veya dudağı çok güzel yapmak yetmez, çene ucunun yüze orantısının da sağlanması gerekmektedir. Çene ucunu büyütme veya küçültme planları, buruna yapılabilecek estetik ameliyatın planlamasını da değiştirebilecektir. Özellikle yandan bakışta, yani profil değerlendirmesinde bu durum daha fazla önem kazanmaktadır. PROFİLOPLASTİ kavramı bu ihtiyaç nedeniyle ortaya çıkmıştır.
Hastaların profili çekilecek fotoğraf ve yan sefalometrik röntgen ile değerlendirilirken, muhakkak alt ve üst çenenin kapanmasına (oklüzyon) bakılmalı, bu yönden sorunu olan hastalarda ortodontik tedavi ve çene kemiklerine operasyon gerekip gerekmediği diş hekimlerince konsülte edilmelidir.
Çene Ucu Estetiği Nasıl Yapılır;
Yönteme hastaların değerlendirmesi sonucu karar verilip, seçenekler sunulacaktır.Çene ucu küçük ve geride olan hastaların çene ucunu hacimlendirip öne doğru uzatmak için başlıca 3 yöntem vardır.
1-Dolgu Enjeksiyonu;
Uygun hastalarda en pratik çözümdür. Dudak ve yüz dolgularında kullanılan Hyalüronik Asit gibi sıvı dolgular, çene ucuna enjekte edilerek volüm artışı sağlanır.1 -1,5 yıl kalıcılığı vardır.Operasyondan korkan, pratik çözüm isteyen, dolgu enjeksiyonuna uygun hastalarda geçici fakat iyi bir çözümdür. Hastalar çene ucundaki şekillenmeyi dakikalar içerisinde görebilirler.
2-Çene ucuna protez konulması;
Profil görünümde alt çenenin küçük ve geride olduğu durumlarda, yani alt çenenin ön-arka plandaki yetersizliklerinde çene ucuna medpor, titanyum,silikon gibi protezler konulabilir.Genel veya lokal anestezi ile, ağız içerisinden veya çene altından yapılan küçük bir kesi ile seçilen uygun büyüklükteki protez , bu bölgede hazırlanan cebe yerleştirilir.Bazen protez yerine kişinin kendi kemik veya kıkırdakları kullanılarak ta çene ucunu büyütme işlemi yapılabilir . Çok etkili bir yöntemdir.Ameliyat ortalama 1 saat kadar sürer. 1-2 gün ağrı kesicilerle kontrol edilebilen ağrı olabilir, fakat genellikle konforludur.Ameliyat ağız içerisinden yapılmış ise 1 hafta kadar çok sıcak ve katı gıdalar tüketmemekte fayda vardır.
3-Çene Ucu Kemiğinin Kesilmesi;
Alt çenedeki şekil bozukluğu ileri derecedeyse, çene ucu kemiği kesilip öne doğru kaydırılarak, plak ve vidalar ile tespit edilir.Çene ucunun ileride olduğu tersi durumlarda ise bu girişimin tersi yapılarak çene ucu geriye kaydırılabilir.