Yüze Yağ Enjeksiyonu & Yağ Transferi
Vücudun karın, basen gibi bölgelerinden liposuction kanülleri ile yağ alınıp, dolgu yapılacak bölgeye özel enjektörler yardımı ile doldurulması işlemidir. Kısaca yağ transferidir.
Bu operasyon alınacak yağ miktarı, transfer edilecek bölge ve birlikte gerçekleştirilebilecek diğer operasyonlara göre lokal, sedasyon veya genel anestezi ile yapılır. Yağ transferinde en önemli nokta enjekte edilen yağ hücrelerinin yaşaması yani nekroze olmamasıdır.
Yağ enjeksiyonunun kalıcılığın yüksek oranda olması kullanılan teknik ve cerrahi aletlerin kalitesi ile doğru orantılıdır. Fakat en iyi şartlarda dahi kalıcılık %100 değildir. Operasyonu takip eden birkaç ayda yağların yaklaşık %30-40’ı eriyecektir.
Yağ dokusunun kalıcılığı her bölgede aynı değildir. Örnek vermek gerekirse elmacık kemiği, yanak gibi bölgelerde kalıcılık daha yüksek oranda iken, dudak gibi hareketli bölgelerde kalıcılık daha az olacaktır. Enjeksiyonu takip eden aylarda yağların %30-40’ının eridiğini göz önünde bulundurursak, ilk enjeksiyonda ihtiyaçtan daha fazla yağ transferi yapılabilir veya olası diğer seanslar hakkında hastalar bilgilendirilir.
Yağ enjeksiyonu ile özellikle yüz bölgesinin yeniden yapılandırılması sağlanabilir. Yanak bölgesi, nazolabial çizgiler (burun-dudak arası çizgiler), elmacık kemiği, çene ucu, göz altları, dudak kalınlaştırma gibi pek çok işlem yapılabilir. Yağların alındığı ve enjekte edildiği bölgelerde birkaç gün ödem ve ekimoz olabilir. Operasyon sonrası iyileşme dönemi genellikle konforludur.
Yağ enjeksiyonunu takip eden aylarda yağların bir kısmı eriyecek, kalanlar ise ömür boyu kalıcı olacaktır.