Burun Tıkanıklığı Ve Nedenleri
Erişkin veya çocuk, pek çok insanın yaşadığı bu durum, özellikle problemli burun yapısının çok olduğu ülkemizde sık karşılaştığımız önemli bir sağlık sorunudur. Bazen önemsenmese, bazen de sağlığımızı tehdit eden bu şikayetin ciddiyetinin farkında olunmasa da son yıllarda bilinç düzeyinin artışıyla, bu konuda Kulak Burun Boğaz Doktorlarına başvurular giderek artmaktadır.
Burun tıkanıklıklarının nedenlerine kabaca baktığımızda, çocuk ve erişkin dönemlerinde farklı nedenler karşımıza çıkabilmekte. Çocuklarda geniz etinin varlığı en sık nedenlerden biri, hatta birincisi diyebiliriz. 5-6 yaşlarına kadar daha sık görülen, daha ileri yaşlarda sıklığı azalan geniz etinin teşhisi endoskopik muayene ile kolaylıkla konulmaktadır.
Burun tıkanıklığının yanı sıra gelişme geriliği, iştahsızlık, yüz kemiklerinin ve dişlerin yapısında bozulma, sinüzit, orta kulakta havalanma bozukluğu ve sıvı toplanması(seröz otit) ve dolayısıyla işitme sorunlarına, uyku düzeninin bozulması, horlama, gece altını ıslatma gibi daha pek çok sağlık sorununa neden olabilmektedir. Geniz etine sıklıkla eşlik edebilen bademciklerin aşırı büyümesini unutmamak gerekir. Yine çocuklarda görmeye alışık olduğumuz burunda yabancı cisim, nedenler içerisinde akılda tutulması gerekenlerden. Devamında alerjik rinit, sinüzit gibi rahatsızlıklar. Çocuk yaştaki burun tıkanıklıklarını küçümsemeyip, doktor kontrolünden geçmenin önemini özellikle vurgulamak gerekir.
Erişkin dönem burun tıkanıklıklarına baktığımızda ise karşımıza en sık burun kıkırdak eğrilikleri (septum deviasyonu) ve burun eti (konka) büyümeleri çıkmakta. Kıkırdak eğrilikleri genetik nedenler ve travmalar nedeniyle ülkemizde çok sık karşılaştığımız bir durum. Tedavisi ise bazen burun içerisinden eğriliği düzelttiğimiz, bazen de tüm burnu baştan yapılandırdığımız ve burun estetiği diye özetlediğimiz ameliyatlar. Konka büyümeleri alerjik durumlarda sıklıkla görülebildiği gibi, alerjinin neden olduğu burun içi ödem ve akıntı da tıkanıklığın nedenlerinden olabilmektedir. Baş ağrısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı gibi semptomları ile kronik sinüzit aşina olduğumuz bir KBB sorunu. Önceki saydığımız nedenlerin sinüzit oluşumunu kolaylaştırdığını ve tetikleyebildiğini de ayrıca vurgulamak gerekir. Yine alerjik bünyelerde daha sık görülen, burun eti diye adlandırılan nazal polipler aşina olduğumuz, endoskopik cerrahinin gelişmesi ile üstesinden daha kolay gelebildiğimiz problemlerden bir diğeri. Nedenler içerisinde maalesef burun tümölerini de saymak gerekir. Son olarak burun estetiği operasyonu olmuş, burnunda yapısal sorunlar oluşmuş ve düzeltme burun estetiği ameliyatları (revizyon cerrahi) ile problemlerini çözebildiğimiz bir diğer hasta grubu.
Nedeni ne olursa olsun burun tıkanıklığı ciddiye alınması ve mutlaka çözülmesi gereken önemli bir sağlık sorunudur.
Cevapla
Tartışmaya katılmak ister misiniz?Katkı yapmaktan çekinmeyiniz!